Teksten laten schrijven

Beginnen met bloggen, soms een hele stap. Je weet inmiddels dat je met goede blogs klanten bereikt. En dat google houdt van blogs. Goed voor je bedrijf dus, gewoon een kwestie van doen. Of denk je:

– Maar hoe moet dat nu beginnen met bloggen?
– Waarover en wat als het niet lukt?
– Ben ik eigenlijk wel de expert?
– Wie ben ik om deze blog te schrijven?
– Wat als ik negatieve reacties krijg?

Stop! Adem in, adem uit… vertel korte verhalen over jezelf, je bedrijf of hoe jij werkt en dat bloggen gaat jou lukken!

Over verhalen

Zit je net helemaal in een boek? Dan leg je het waarschijnlijk niet graag weg. Het verhaal grijpt je. Het verhaal blijft in je hoofd, je blijft denken aan de personages, aan wat ze meemaken of aan de plek waar het allemaal gebeurt. Je bent nieuwsgierig naar de afloop, want de tekst is spannend. Je gaat zelfs een klein beetje houden van het boek, van het verhaal en van de personages.

Beginnen met bloggen, mensen houden van verhalen

Dat is al eeuwen zo. En verhalen schrijven over jou, je bedrijf of wat je meemaakt dat kun je ook doen in je blog. Het is leuk, want het zijn jouw belevenissen, jouw verhalen. Kort of lang dat maakt niet uit. Je hoeft natuurlijk geen boek te schrijven. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Probeer eens wat uit. ‘Proberen is leren’, roepen mijn kinderen de hele dag.

Verhalen delen in je blog

Je hoeft niet te beginnen met ‘er was eens…’. Een sprookje schrijven is niet nodig. Welke verhalen je wel kunt delen als je begint met bloggen?

Praktijkverhalen
Geef mensen een ‘kijkje in de keuken’ van jouw werk en wat je dagelijks doet. Focus op één gebeurtenis, klein of groot. Laat zien wat er gebeurt, wat jij doet, hoe jij handelt of hoe jij leert. Jouw dag bestaat uit verschillende verhalen. Inspiratie genoeg!

Persoonlijke verhalen
Laat zien wie jij bent, waar je van houdt, waarom je doet wat je doet en hoe je in het leven staat. Mensen willen weten bij wie ze iets kopen. Vind je het eng om iets persoonlijks te delen? Je hoeft niet meteen je grootste geheim te delen. Begin klein.

Verhalen over jouw reis als ondernemer
Ondernemen is bouwen, groeien, maar ook vallen, twijfelen, leren. Deel hierover zodat je andere ondernemers inspireert. Laat je kwetsbare kant zien en je veerkracht. Mensen houden van mensen.

Verhalen over hoe jij je klanten helpt
Met welke vragen of problemen help jij mensen? Schrijf de vragen eens op. Of bedenk welke klanten er deze week bij jou zijn geweest. Schrijf hoe jij ze op weg hebt geholpen.

Schrijf wat in je opkomt; kleine en grote verhalen
Dit klinkt misschien vaag, maar vaak komt de inspiratie als je niet achter je laptop zit. Je bent aan het wandelen met een vriendin, geniet van de boslucht, samen zoeken jullie een bankje en ineens vertelt ze iets wat jou raakt. Je ziet de gelijkenis met jouw bedrijf, met jouw interesses of met je persoonlijke belevenissen. Wat jou raakt daar zit emotie en dat is van betekenis voor je lezers. Omdat ze JOU willen leren kennen. De onderwerpen die je niet vooraf gepland hebt, hebben vaak het hoogste bereik. Dus denk niet: niemand zit hier op te wachten.

Oefening om te beginnen met schrijven en bloggen

Ja leuk Hélène, maar hoe moet ik nu echt beginnen met bloggen? Pak pen en papier, ga lekker zitten. Begin met een stukje schrijven en zet de timer op vijf of tien minuten. Blijf je pen bewegen, stop niet. Je schrijft dus door. Ook als je onzin opschrijft. Misschien schrijf je ‘ik kan dit niet’ of ‘wat moet ik schrijven’, geeft niks. Schrijf maar door.

Oké, pen blijven bewegen dus. Stel jezelf nu de vraag: wat heeft mij deze week geraakt in mijn werk? En schrijven maar. Stop na vijf minuten of ga door tot het voor jou afgerond voelt. Kreeg je een idee? Of heb je gevoeld dat je pen zo lekker beweegt. Werd de kritiek op jezelf minder? Schrijven kan jij ook! Zojuist schreef jij een (klein) verhaal…


Dag perfectionisme, hallo beginnen met bloggen

Je hebt een begin gemaakt. Je gaat die blogs schrijven. Ik weet het zeker! Bloggen voor je bedrijf is leuk, dichtbij jezelf en ja mensen zitten op jouw verhalen te wachten.

Meer weten over het schrijven van verhalen? Check mijn blog schrijftechnieken voor een goed verhaal. Heb je een blog geschreven en wil je dat ik er naar kijk? Stuur me dan een berichtje.

Beginnen met bloggen, vertel verhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *