stapel boeken als voorbeeld bij hoe je goede verhalen schrijft

Een goed verhaal schrijven dat wou ik leren en dus loop ik over een rode loper het theater binnen. Eerst zie ik een plek voor koffie en taartjes en dan ineens boeken, overal boeken. Een statige houten trap brengt mij naar een zaaltje. Hier mag ik heel veel schrijven, op de ‘zolderkamer’ van een boekenwinkel! Het begin van mijn schrijfopleiding bij de Schrijversacademie waar ik schrijftechnieken leer voor een goed verhaal.

“We zitten hier toch allemaal om een boek te schrijven”, begon één van de deelnemers. Ik niet. Ik kreeg het gevoel dat (zakelijke)teksten persoonlijker en creatiever mochten. Een boodschap van mens tot mens. Het liefst verhalend, zodat het ook nog leuk is om te lezen en beter blijft hangen. Daarom koos ik voor deze opleiding waar ik mag oefenen met schrijftechnieken om een goed verhaal te schrijven. Mijn persoonlijke eyeopeners? Ik deel ze graag met je!

Schrijftechniek 1 Zintuiglijk schrijven

Beeldend schrijven, je hebt er vast weleens over gehoord. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Beeldend schrijven is schrijven met je zintuigen.   Door te beschrijven wat personages proeven, ruiken, zien, voelen en horen krijg je een beeldende tekst. Nou kun je onmogelijk in elke tekst alle zintuigen proppen, maar gebruik in ieder geval je zintuigen.  Het maakt je teksten kleurrijk, speelser en je gebruikt nieuwe woordcombinaties. Wist je dat we allemaal een voorkeurszintuig hebben? Gebruik dus niet altijd dezelfde zintuigen, wissel af!

Neem eens een tekst van jezelf en onderstreep wanneer je (expliciet of impliciet) zintuigen gebruikt. Wat gebruik jij veel, proeven, ruiken, zien, voelen of horen? Zo kom je erachter wat jouw voorkeurszintuigen zijn. De mijne; voelen en zien!

2 Verschil tussen vertellen en vertonen
(show don’t tell)

Een belangrijke schrijftechniek is show don’t tell. Bij mij zat het blijkbaar weg gestopt, als communicatieadviseur bleef ik steeds dingen weer helder uitleggen en vertellen. “Stop met vertellen, laat het vaker zien”, was de feedback van mijn schrijfdocent. Een voorbeeld.

VertellenAls arts kom ik vaak in een zwaar bewaakte gevangenis, daar lever ik huisartsenzorg.

VertonenAls ik het cellencomplex oprijd is het al donker. Ik parkeer mijn auto en stap uit. Nadat het derde hek opengaat ben ik er. Met mijn dokterstas in mijn hand bel ik aan. “Goedenavond dokter”, gniffelt de bewaker.

3 Spanning opvoeren voor een goed verhaal

De belangrijkste boodschap zet je in een zakelijke tekst vaak bovenaan. Mensen hebben niet veel tijd om te lezen en willen snel duidelijkheid. In een verhaal geef je juist niet te veel weg aan het begin, want waarom zou een lezer anders doorlezen? Beetje bij beetje kom je in een verhaal steeds meer te weten over de personages en wat zij meemaken. De schrijver gaat heel bewust met informatie om. En niet door steeds te vertellen maar door te laten zien (show). Dat kan ook door een beschrijving van een object, detail of de omgeving. We kennen allemaal wel de donder en bliksem als voorbode van onheil.

Een voorbeeld.

Achterin de tuin verlaat hij de poort. De zwarte boodschappentas houdt hij strak vast onder zijn arm. Hij kijkt vluchtig om zich heen. De immense ruimte maakt hem klein, de felle zon prikt aan zijn ogen. Waar naartoe? In de verte de landtong met de rode vuurtoren. Voor hem het uitgestrekte groene gras. Nee naar het rotspad. Hij vertrapt het riet op het bonzen van zijn hart.  Hobbelt nog een stukje naar beneden. Sneller. Sneller.

Spanning betekent trouwens niet dat iets bloedstollend moet zijn. Het is een manier om de aandacht van je lezer vast te houden. Nou zou ik spanning niet meteen gebruiken voor een persbericht, maar in een blog, een achtergrondartikel of een ander verhaal experimenteer ik er graag mee.

Er zijn nog veel meer schrijftechnieken die zorgen voor een goed verhaal

Zojuist beschreef ik drie schrijftechnieken voor een goed verhaal, maar er zijn er meer! Perspectief bijvoorbeeld, dialogen, flashbacks, de opbouw van een verhaal, je eigen stijl. Ik kan er uren over praten en schrijven.

Verhalen vertellen heet storytelling

Pas jij storytelling toe in je communicatie? Schrijf je teksten? Dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn blog. Kan ik je helpen met het schrijven van waardevolle verhalen? Ik sta voor je klaar. Laat je me weten welke techniek jij gaat uitproberen?

Beeldend schrijven met mijn e-book met 42 adviezen

Nieuwsgierig naar meer tips voor het schrijven van lekker leesbare teksten? Vraag mijn gratis e-book ‘Zo schrijf je teksten die voor een connectie zorgen’ aan.

Deze blog is eerder gepubliceerd en heeft op 8 april 2022 een update gekregen

De beste schrijftechnieken voor een goed verhaal
Getagd op:                

2 gedachten over “De beste schrijftechnieken voor een goed verhaal

 • 04/12/2019 om 22:30
  Permalink

  Hallo Helene,

  Wat heb je bovenstaande mooi verwoord, dat is precies hetgene wat ik ook zou willen gaan uitdragen wanneer ik mijn verhalen opschrijf.

  Ik sta nog heel erg in het begin van een traject van zelfacceptatie en een zoektocht hoe om te gaan met de diagnose die ik onlangs heb gekregen, na een jarenlange zoektocht in therapieland.

  Ik zou heel graag mijn verhaal willen gaan vertellen aan anderen, om ze enerzijds te laten zien, dat wat er gebeurd niet altijd zonder reden is. Dat het niet erg is als iets gebeurd en dat het geen taboe is om uit te komen voor hetgeen jou is overkomen.
  Ik zou met mijn verhalen een herkenningspunt voor velen willen zijn en daarbij een stukje ondersteuning willen geven en te laten zien, dat je niet zomaar moet opgeven of twijfelen aan je eigen intuïtie.
  Het heeft mij 7 jaar, 3 echtscheidingen, een verbroken lat-relatie van bijna 6 jaar en enorm veel verdriet en tranen gekost, om erachter te komen, dat dit alles een oorzaak heeft, een reden.

  Eigenlijk ben ik gewoon een klein vogeltje wat duizend kilometer aan liefde nodig heeft.

  Leuk om met je in contact te komen en wie weet wat we in de toekomst nog voor elkaar kunnen betekenen.

  Groetjes Rina

  Beantwoorden
 • 04/14/2019 om 10:07
  Permalink

  Hi Rina, wat een mooie openhartige reactie laat jij achter op mijn blog. Ik was er even stil van… ik krijg vaak de reactie dat schrijven ook reflecteren is en ook de emoties toelaten en verwerken. Zo te lezen kun jij met jouw ervaringen en open mindset, het echte verhaal vertellen. Je bent een prachtig voorbeeld voor anderen. Ook voor mij, want ik vind het soms ook eng om me echt te laten zien. Ik ga je volgen en gun je heel veel liefde!

  Heb je vragen dan weet je me te vinden.

  Lieve groet Hélène

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *