Goede teksten schrijven

Goede teksten leren schrijven, hoe doe je dat? Iedereen heeft een eigen schrijfstijl, mooi hè, niemand is hetzelfde. Het is jouw manier van schrijven of praten. Maar er zijn ook algemene stijltips die zorgen voor aantrekkelijke teksten. Deze tips fiets jij makkelijk door je eigen stijl heen. Voor nog betere teksten die helemaal ‘jou’ blijven.

1. Zorg dat jouw lezers jou goed begrijpen
Als je start met het schrijven van je tekst, besef dan dat jouw lezers geen voorkennis hebben. Sluit de tekst precies aan op het kennisniveau van je klanten of lezers. Begin bij het begin.

2. Denk daarbij aan het vermijden van vaktaal
Begrippen of woorden die alleen in jouw vak voorkomen, zijn onbekend voor een ander. Schrijf eenvoudig Nederlands. Taalniveau B1 begrijpt iedereen. Wil je checken of een woord dit niveau heeft? Check het woord op www.ishetb1.nl.

3. Actief schrijven is één van de belangrijkste tips voor je om goede teksten te schrijven
Bij actief schrijven is het duidelijk wie wat doet. Dat betekent dat je zinnen met ‘worden’ zo min mogelijk maakt. Bijvoorbeeld: de vaatwasser wordt leeg geruimd. Het is onduidelijk wie de vaatwasser leeg ruimt. Zeg liever: Anne ruimt de vaatwasser leeg. Krijg je ook geen ruzie thuis 😉

4. Schrijf zelfverzekerd, geen twijfelwoorden
‘Hopelijk heb ik u het goede antwoord gegeven. Misschien…” Jij doet je best voor je klanten en lezers, niks hopelijk of misschien dus. “Ik ga ervan uit dat… hebt u nog vragen…”. Best spannend hè om zo te gaan staan voor je product of advies.

5. Bij goede teksten, schrijf je zoals je praat
Vergeet je dialect maar pas op dat je niet ineens heel formeel schrijft in je teksten of oude woorden gebruikt. Derhalve, mits, met betrekking tot, snel vergeten. Schrijf liever eigentijds en modern en gebruik je eigen woorden.

6. Schrijf persoonlijk, zo maak je contact
Houd het persoonlijk, schrijf in de ‘ik-vorm’ geen ‘men’ of ‘we’ als je ‘ik’ kan schrijven. Zo laat je jezelf goed zien. Met ‘men’ of ‘we’ houden we het vaag. Help dat je klant op weg, denk je?

7. Lekker positief, yes!
Positieve woorden geven een andere energie aan je teksten dan negatieve woorden
Probeer het woordje ‘niet’ zoveel mogelijk te vermijden en denk positief. Schrijf bijvoorbeeld ‘Ik werk online omdat ik zo makkelijk voor meerdere opdrachtgevers tegelijk werk’ in plaats van ‘Ik werk niet op locatie en dus kom ik niet naar jou toe’. Voel het verschil!

8. Maak korte en iets langere zinnen
Vaak hoor je het advies om korte zinnen te schrijven, omdat dat de zinnen zijn die de meeste mensen begrijpen. In goede teksten wissel je korte en lange zinnen af, anders lijkt je tekst op een fax of telegram. Het afwisselen van korte en lange zinnen zorgt voor een prettig leesritme. Lees je tekst eens hardop, hoor je het ritme?

9. Probeer clichés te vermijden, schrijf origineel en concreet
Bij veel ondernemers zie ik op hun website staan: ‘Bij mij ben je aan het goede adres…’ of ‘Ik ga graag aan de slag als…’ die zinnetjes dat zijn clichés. Zinnen die veel voorkomen en eigenlijk niet zo veel zeggen. Beschrijf wat je doet, waar je naar verlangt, welke klanten je zoekt en doe dat zo concreet mogelijk.

10. Wees concreet en specifiek als je zinnen of woorden kiest
Schrijf ‘huppelen’, ‘kuieren’, ‘rennen’ in plaats van ‘lopen’. Een ‘huis’ is een ‘villa’ of een ‘krot’. Dan gaat je tekst echt leven en leeft de lezer zich makkelijker in.  

11. Geef voorbeelden om je tekst te verduidelijken
Een uitleg of rekenvoorbeeld in een brief of zakelijke tekst. Een praktijkvoorbeeld op je webpagina, een sfeerbeschrijving in je blog.  Dat zijn goede teksten!

Gratis e-book Zo schrijf je teksten die voor een connectie zorgen met jouw klanten

Heb jij na het lezen van deze blog, zin gekregen in nog meer schrijftips? Tips die het goed doen voor je bedrijf en waarmee jij teksten schrijft die voor een connectie zorgen met jouw klanten? Dan heb ik een fijn (gratis) aanbod voor jou.

In mijn e-book vind je maar liefst 42 adviezen om goede teksten te schrijven die klanten aantrekken. Een mooi naslagwerk dat je kunt gebruiken bij al je content en marketing of je nou beginner in schrijven bent of een pro.

Goede teksten schrijven, met deze 11 tips lukt het jou!
Getagd op:             

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *