Schoolplan schrijven doe je samen

Scholen schrijven om de vier jaar een schoolplan. In dat schoolplan staat de koers en ambitie van de scholen voor de vier jaar die volgen. Het schrijven van een schoolplan kan een hele uitdaging zijn, ook hoort het communicatieproces zorgvuldig te verlopen. Ouders, leerlingen, medewerkers, directie; ze zijn allemaal betrokken bij een goed schoolplan. Als de inhoudelijke visie is bepaald en de uitwerking daarvan in het schoolplan is geschreven, staat de volgende uitdaging klaar: het meenemen van alle stakeholders in het verhaal van de school. Een heldere, aansprekende tekst passend bij de praktijk, helpt daarbij.

Hulp bij het schrijven van het schoolplan

Een schoolplan kun je laten schrijven, zelfs live tijdens een bijeenkomst waar jullie de inhoudelijke visie bepalen. Scholengroep Kwadrant, koepel van het Cambreur College in Dongen en Hanze College in Oosterhout, hadden hun schoolplan al klaar en vroegen mij om er één korte aansprekende tekst van te maken. Een levendige samenvatting van het schoolplan was het resultaat met quotes van leerlingen en leraren over het onderwijs en hun ambities.

Levendige samenvatting van het schoolplan laten schrijven

De quotes in het schoolplan zijn een waardevolle toevoeging. Ze zijn het bewijs dat de inhoudelijke visie past bij de praktijk en de quotes brengen ook sfeer en gevoel in de tekst. De inhoud gaat leven, wat essentieel was om alle medewerkers mee te nemen in de inhoud van het schoolplan.

Tekst voor het schoolplan onderdeel van intern communicatieproces

Scholengroep Kwadrant heeft de aansprekende tekst met quotes gebruikt voor hun interne communicatie richting medewerkers. Aanvullend hebben zij een visual laten maken van het schoolplan via een eigen partner. Zelf werk ik hiervoor graag samen met Pauline van ‘De Versimpelaar‘.

Voorbeeld van tekst schoolplan

Onderwijs in 2028: vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en burgerschap
Kennis en vaardigheden uitbreiden, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke normen en waarden bij brengen – dat is de kern van ons onderwijs. Docenten werken vanuit wettelijke kaders aangevuld met contextrijk leren, leren in de praktijk, leren buiten de school en we zoeken verbinding met andere vakken. We bieden kansen, hebben hoge verwachtingen en wakkeren continu nieuwsgierigheid aan. Door vragen te stellen, leerlingen te laten nadenken, routine te doorbreken en door kinderen te laten verwonderen. Leerlingen en ouders hebben een stem in ons onderwijs.

Voorbeelden van quotes uit het schoolplan

‘Ik zit in de broedplaats van OMO daar vormen we onderwijs door buiten de lijntjes te kleuren. Onderwijs waar leerlingen zich gehoord voelen, waar ruimte is voor maatwerk per leerling, waar leerlingen vaardigheden ontwikkelen, zonder toetsen en cijfers. Daar hoop ik op voor de toekomst.’ – [naam] docent Hanze College

‘In 2028 doet mijn zusje eindexamen. Het is mijn droom dat het onderwijs dan positief veranderd is. Meer aandacht voor het leren van vaardigheden, zoals hoe maak je een werkstuk, hoe ga je om met social media? Meer stage-uren, leren in de praktijk en minder tijd in de klas. In de praktijk leer je veel meer dan in de boeken.’ – [naam], leerling Cambreur College.

Schoolplan schrijven
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *