Communiceren met ouders en kinderen, het moet vertrouwd en veilig voelen. Knuffel vis.

Voor ouders moet het goed voelen

Communiceren met ouders; een veelbesproken onderwerp in het onderwijs en de kinderopvang. Als je ouders vraagt wat het allerbelangrijkste in hun leven is, zeggen ze ‘mijn kinderen’. Daarom zoeken ouders zorgvuldig naar scholen, sport en kinderopvang. En ja ze zijn vaak mondig en kritisch, hun grootste schatten vertrouwen ze je toe. Communiceren met ouders, hoe doe je dat nou?


Echt contact maken met ouders

Hoe zou het zijn als het communiceren met ouders op het kinderdagverblijf makkelijker gaat en je echt contact maakt met ouders door te luisteren, door elkaar aandacht te geven en gevoel te leggen in taal. Dan ervaren ouders een gevoel van veiligheid en vertrouwen.


Maak de connectie met ouders of hun kinderen

Net moeder geworden, bezocht ik met man en baby een kinderdagverblijf. We kregen een rondleiding, uitleg over de dag en een gesprek over hun pedagogische werkwijze. De medewerker deed haar best om alles zo compleet mogelijk te vertellen. In haar verhaal keek ze geen één keer naar mijn zoon. Ze maakte geen opmerking over ons zoontje en stelde geen vragen. Geen aai over de wang, niks. Ik miste de connectie, er was geen contact.


‘We hebben meer kinderen op de kinderopvang’

Toen ik aangaf dat mijn zoon reflux had, keek ze een beetje moeilijk. Ik vroeg of er genoeg tijd was om mijn kind rechtop te laten zitten. “Het kan ook in een wipstoel”, vulde ik voorzichtig aan. “Ja mevrouw we doen ons best maar we hebben daar niet alle tijd voor, we hebben meerdere kinderen.” Hoewel ze waarschijnlijk de harde waarheid sprak, zat het me niet lekker.


Veilig en vertrouwd je kind achter laten

‘s Nachts droomde ik van huilende baby’s met meters spuug en bijna stikgeluiden. Zo gaat dat eenmaal bij moeders. Mijn beschermingsmechanisme was aangewakkerd. Toen ik ’s ochtends naar beneden ging zei ik stellig tegen mijn partner: “Mijn zoon gaat daar niet heen!”

Gelukkig vonden we een ander kinderdagverblijf met lieve medewerkers die geduldig met onze kleine op schoot zaten, wachtend op een boertje of wat spuug. Ze dachten mee, probeerden meerdere kleine flesjes uit zodat de reflux minder aanwezig was. ’s Ochtends bij het wegbrengen was alle aandacht voor mijn zoon.

Communiceren met ouders

Veiligheid en vertrouwen, het maakt het verschil voor ouders. Ze laten hun kind achter dus het gevoel moet goed zijn. In elk contact wil je dat uitstralen. Juist in persoonlijk contact, maar het begint op je website en social media. Vergeet het zakelijke, spreek ouders aan vanuit gevoel. Laat pedagogisch medewerkers vertellen waarom zij met kinderen werken, wat ze het allerliefste doen op een dag, hoe zij een kindje troosten en met welk gevoel ze opstaan bij een nieuwe werkdag. En weet je dan praten ze vanuit hun gevoel, want ze houden van hun werk en van de kindjes.

Knuffel Vis

Mijn zoon was dol op pedagogisch medewerker Suus, zij was zijn lievelings.  Want Suus en mijn zoon waren allebei gek op knuffel Vis. Als Suus er was, was het gegarandeerd het eerste kwartier knuffelen met Vis. Zo vertrouwd en veilig 😉

Communiceren met ouders is connectie maken met ouder en kind

Wil je gratis tips voor aansprekende teksten op je website, flyer, socials of je jaarverslag? Ik schrijf teksten die raken zodat je een connectie maakt met ouders en ze voor jou kiezen!

Kennismaken? Ik schreef voor verschillende kinderdagverblijven, denk aan webteksten met sfeer en gevoel, artikelen of verhalen, teksten voor flyers en zelfs een videoscript. Kinderen ontroeren mij, geven mij energie of maken mij aan het lachen, dat gevoel kan ik goed kwijt in teksten die raken.

Communiceren met ouders in de kinderopvang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *