Duidelijke en begrijpelijke teksten door een goede structuur

Teksten horen op de eerste plaats begrijpelijk en duidelijk te zijn voor de lezer. Een goede structuur helpt hierbij. Toch krijg ik nooit de vraag of ik ‘teksten met een goede structuur’ wil schrijven. Klanten vragen om teksten die levendig zijn, aanspreken, energie uitstralen en teksten die raken. Maar juist zonder structuur, raakt elke lezer de draad kwijt in je teksten en bereik je dus helemaal niks. Vandaar een blog over de structuur van een goede tekst.

Snijden maar! Hoe ik duidelijke en begrijpelijke teksten schrijf door een goede structuur
Bij het werken aan teksten zet ik meerdere keren de structuur op z’n kop. Afgelopen maanden werkte ik (onder andere) aan:

  • Het herschrijven van webteksten voor een basisschool
  • Het maken van een aansprekende tekst over een scholenplan
  • Het schrijven van pedagogische beleidsboekjes voor de kinderopvang

Ik haalde het einde van de tekst naar voren, knipte pagina’s op in ‘hoe’ en ‘wat’, sneed alinea’s doormidden en verzon kopjes die de verwachtingen van de lezer waarmaken. Als ik inhoudelijke dingen miste, stelde ik hierover vragen aan mijn opdrachtgever en voegde de informatie toe.

Driftig tik ik, selecteer, knip en plak. Soms blij, dan weer zuchtend. Altijd hardop lezend om het juiste ritme te horen. Niemand die mij ziet of hoort.

De basis van een begrijpelijke tekst is dus een goede structuur
Een overzichtelijke, duidelijke tekst geeft antwoord op wat de lezer verwacht dat er gaat komen. Je lezer verdwaalt niet, de goede structuur leidt hem of haar door de tekst. Knoop je alle informatie door deze structuur goed aan elkaar, dan krijg je begrijpelijke teksten. Structuur is voor mij de basis, daarna volgt ‘het sausje’, de levendigheid, energie en de quotes die raken.

Tips voor een goede structuur in teksten

1. Zorg voor een duidelijke titel die precies aangeeft waar de tekst over gaat.

2. Verdeel je tekst in; (1) inleiding, meestal één alinea, (2) kern, meerdere alinea’s of (3) slot, één alinea.

3. Vertel in de inleiding welke informatie de lezer krijgt te lezen in de tekst.

4. In de tussenliggende alinea’s vertel je je hoofdboodschap, onderverdeeld in subonderwerpen.

5. Een goed verhaal is ‘rond’. Een tekst eindigt in een slot waarin je terugpakt op wat je in de inleiding belooft. In het slot, of in een extra zin daarna, laat je de lezer weten waar hij of zij met vragen terecht kan of zorg je voor een actie. Denk aan meer lezen, iets kopen, reactie, ergens aan deelnemen etc.

6. Gebruik tussenkopjes en witregels

7. Laat alinea’s elkaar logisch opvolgen.

8. Werk met afbeeldingen om je tekst te ondersteunen. Wist je dat mensen teksten met afbeeldingen beter onthouden?

9. Gebruik opsommingen bij tips of lijstjes.

10. Geef steeds antwoord op de vragen en verwachtingen van de lezer.

11. Knip alinea’s op in ‘waarom’, ‘hoe’, ‘wat’, ‘wie’, ‘wanneer’.

12. In een tekst staan verschillende verbanden. Denk bijvoorbeeld aan oorzaak en gevolg, doel en middel of samenvatting en conclusie. Als je een oorzaak noemt, gaat de lezer ervan uit ook het gevolg in de tekst terug te vinden. Hierbij gebruik je signaalwoorden zoals, daardoor, door, als gevolg van of zodat. Deze signaalwoorden brengen samenhang in de zinnen en laten een verband zien.  

Begrijpelijke teksten die raken
Tekstschrijvers zorgen ervoor dat jouw tekst een goede structuur heeft. Zij leveren duidelijke en begrijpelijke teksten, wat al een hele uitdaging is. Maar een tekstschrijver doet meer. Met de juiste schrijfstijl, levert een tekstschrijver vlotte en aansprekende teksten; teksten die lekker lopen. Daarnaast voeg ik altijd sfeer en gevoel toe aan mijn teksten, alsof je het verhaal zelf beleeft. Begrijpelijke teksten die óók raken, dat is mijn belofte!

Heb jij iets aan deze tips over structuur in je teksten? Laat het me weten via een reactie👇

Duidelijke en begrijpelijke teksten door een goede structuur
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *